Inga Sámi Siida er en liten samisk familiebedrift som holder til på Norges største øy, Hinnøya. Her har familien Inga drevet reindrift uavbrutt i omtrent 150 år, etter at deres forfedre kom flyttende med reinflokkene fra Nord-Sverige.

Oppstarten
Inga Sámi Siida startet i 2009. Etter vintre med vanskelige beiteforhold tok de store deler av reinflokken hjem for å kunne fôre dem gjennom de verste periodene på vinteren. I Vesterålen er det mange bratte fjell, der rein blir tatt av snøras hver vinter, men også is på bakken kan gjøre at dyrene sulter. Å kjøpe reinfôr koster mye penger, og da oppsto ideen om å ta imot gjester mot betaling, for å kunne finansiere innkjøp av fôr til dyrene. Inga Sámi Siida tarimot turister fra hele verden, men også bedrifter, lag og foreninger fra lokalmiljøet. Barnehager og skoleklasser er også en del av kundegruppen. I dag er Siidaen en tilleggsnæring til reindrifta.

Inga Sámi Siida
På gården er det 2 lavvoer (samiske gammer) bygd av tre, som gjestene inviteres inn i. Det er et lite utsalg med reinskinn, samekniver og litt duodji (håndverk). På sommeren er det også utstilling på den gamle låven, der gjestene kan se bilder fra et reindriftsår, som er delt opp i 8 årstider. Utstillingen består også av samiske drakter og utstyr. Sist, men ikke minst, har gjesten anledning til å møte reinsdyrene.

Aktiviteter
Gjestene møter den spennende samiske kulturen, der det fortelles om familen, myter og magi, reindrifta og reinen; dens liv og alle de spennende egenskaper som dette arktiske dyret har. Gjesten får høre joik (samenes egen sang) mens de sitter rundt bålet og nyter den spesielle stemningen.

Utendørs er det lassokasting. Gjestene inviterer med inn i gjerdet der nærkontakten med reinflokken gir gåsehudopplevelser! Det er tid for fôring, og reinsdyrene er så tamme at de vil ete fra hånda. Det er rikelig anledning til å ta flotte bilder! Ved forhåndsbooking kan det være aktuelt å få en kort kjøretur med rein og slede.

Du finner Inga Sámi Siida 4,3 km fra Sortland i vakre Vesterålen.


Kontaktinformasjon:
Inga Sámi Siida
Kvalsaukan, 8400 Sortland
Kontaktpersoner: Laila og Arild Inga
Telefon: 908 77558 / 761 25123.
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Web: www.inga-sami-siida.no